TEMİZ ÜRETİM HAREKETİ BASIN TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİ

WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) ve Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) işbirliğinde gerçekleştirilecek “Tekstil Sektöründe Temiz Üretimin Yaygınlaştırılması” faaliyetinin tanıtılması amacıyla “Temiz Üretim Hareketi Basın Toplantısı” düzenlendi.

Tekstil markalarının temiz üretim konusunda artan taleplerinin karşılanmasını ve Denizli’nin küresel ölçekte rekabet gücünün korunması için temiz üretim dönüşümünün hızlanmasını amaçlayan temiz üretim hareketinin ilk adımı Denizli’de atıldı. Büyük Menderes Nehri’nde kirliliğin önüne geçilmesine katkı sağlamayı hedefleyen “Tekstil Sektöründe Temiz Üretimin Yaygınlaşması” faaliyetinin tanıtıldığı basın toplantısı, Denizli Valisi Sayın Hasan Karahan ve Denizli Büyükşehir Belediyesi Başkanı Sayın Osman Zolan’ın teşrifleriyle gerçekleşti.

Basın toplantısına Ekonomi Bakanlığı Ürün Güvenliği Genel Müdürü Zafer Soylu, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Verimlilik Genel Müdürlüğü Verimlilik Uygulamaları Dairesi Başkanı Mustafa Kemal Akgül, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü Su ve Toprak Yönetimi Dairesi Başkanı Ercan Gülay, Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Sefa Gökalp,  Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Fikret Büyüksoy, Denizli Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Şenel, Denizli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Selim Kasapoğlu, Denizli Organize Sanayi Bölgesi Müdürü Ahmet Taş, WWF-Türkiye Genel Müdürü Aslı Pasinli ile Güney Ege Kalkınma Ajansı Genel Sekreter V. Özgür Akdoğan’ın yanı sıra tekstil markalarının ve finans kurumlarının temsilcileri ile basın mensupları iştirak etti.

Katılımcılar arasında sürdürülebilir üretim kriterlerini satın alma süreçlerine dahil eden küresel tekstil markaları da yer aldı. Üreticilerinin küresel piyasalarda rekabet gücünü korumaları için temiz üretim yatırımının önemine vurgu yapan küresel tekstil firmaları, toplantıya katılımlarıyla temiz üretime desteklerini gösterdi. Toplantıya ayrıca bölgede temiz üretim dönüşümünün öncüleri olan firmalar da katılım sağladı.

Denizli Valisi Sayın Hasan Karahan, gerçekleştirdiği konuşmada “Büyük Menderes can damarımız. Onu gözümüz gibi korumalıyız ama maalesef bu konuda kötü bir sınav verdik. İnşallah bundan sonra gelecek nesle mahcup olmama adına yüzümüzü ağartacak bir şeyler yaparız. Biz hem genel yönetim hem yerel yönetimlerimizle bu işin takipçisi ve destekçisiyiz, hep birlikte Büyük Menderes’i canlandıracağız ” ifadelerine yer verdi.

Güney Ege Kalkınma Ajansı Genel Sekreter V. Özgür Akdoğan ise konuşmasında verimli toprakları, katma değeri yüksek tarım ürünleri, tarihsel zenginliği, girişimci ve çalışkan insanıyla Güney Ege Bölgesi’nin değerini vurguladı ve sözlerine şu şekilde devam etti: “Göz bebeğimiz olan Büyük Menderes Havzası çevresel sorunların tehdidi altındadır. Burada tüm kurum ve paydaşlarımızın kendilerine düşen çabayı en özverili şekilde gösterdiklerinden eminiz. Ancak, durumun aciliyeti ve önemi farklı bir bakış açısını gerektirmektedir. İşte bu noktada su tasarrufu ve enerji verimliliği ile işletmelerin maliyetlerini düşürürken bu temiz üretim metotlarıyla küresel ölçekte ürünlerine yeni alıcılar bulabileceklerini, daha fazla ihracat yapabileceklerini, yeni istihdam olanakları yaratabileceklerini ve ekonomimize büyük katkılar sağlanabileceğini vurgulamak isteriz. Büyük Menderes Nehrimizin ışıl ışıl parlayan eski günlerine dönmesine katkıda bulunacak bu bakış açısı her yönden faydalı ve olumlu bir perspektiftir.”

WWF-Türkiye Genel Müdürü Aslı Pasinli ise, Denizli’de atılan adımla diğer sektörlere, havzalara ve dünyaya örnek olacak büyük bir dönüşümü hedeflediklerini belirtti.  Bu çalışmayla Türkiye’ye örnek olacak bir modeli ortaya koymayı hedeflediklerine dikkat çeken Pasinli konuşmasında “Hedefimiz tekstil sektöründe temiz üretime geçişe aracılık ederken aynı zamanda Türkiye’ye örnek olacak bir modelin ortaya konması, ancak bunu yaparken de ekonomik sürdürülebilirliğin sağlanması ve sektörel rekabetin korunması.  Uluslararası öneme sahip Bafa Gölü ve Büyük Menderes Deltası gibi sulak alanlarımızın korunması da ancak bu şekilde sağlanabilir.” ifadelerine yer verdi.

Temiz üretim faaliyetleri, üretimde daha az su ve kimyasal kullanılması, enerji verimliliği ve oluşan katı atık ile atık su miktarının azaltılması gibi unsurları içeren, ekonomik faydalar sağlayan uygulamalardan oluşmaktadır.                 “Tekstil Sektöründe Temiz Üretimin Yaygınlaştırılması” kapsamında küresel ve yerel tekstil markaları, sanayi odası ve organize sanayi bölgeleri işbirliğiyle eğitim çalışmaları yapılması, temiz üretim rehberi yayımlanması ve fizibilite çalışmaları hazırlanması planlanmaktadır. Bu vesileyle temiz üretime yönelik yatırımlara hız kazandırılması amaçlanmaktadır.

  • Her Hakkı Saklıdır © 2020 |
  • geka.gov.tr