MUĞLA’DA “APİTERAPİK ARICILIK ÜRÜNLERİ AR-GE İNOVASYON VE İŞLEME MERKEZİ GÜDÜMLÜ PROJESİ”NDE SONA DOĞRU BİR ADIM DAHA ATILDI.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda faaliyetlerini yürüten GEKA’nın güdümlü proje desteğiyle Muğla’da hayata geçirilecek, “Apiterapik Arıcılık Ürünleri Ar-Ge İnovasyon ve İşleme Merkezi Güdümlü Projesi” için bir adım daha atılarak şirket kurulumu gerçekleştirildi.

Muğla Valisi Orhan Tavlı himayesinde, 10 proje ortağı ve 7 iştirakçi kuruluşun temsilcisinin katılımıyla “Muğla Apiterapik Arıcılık Ürünleri İşleme ve Ar-Ge, İnovasyon Merkezi- Apimuğla” şirketi kurulumu için sözleşme imzalandı.

Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) koordinasyonunda, Muğla Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı, Muğla’ya Hizmet Vakfı, Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği (MAYBİR), Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası, Milas Ticaret ve Sanayi Odası, Marmaris Ticaret Odası, Bodrum Ticaret Odası, Muğla Ticaret Borsası, Muğla Teknopark A.Ş. yetkilileri ve GEKA Genel Sekreteri Özgür Akdoğan’ın katılımıyla gerçekleştirilen şirket kuruluşu imza töreni 10 Ocak 2023 tarihinde Muğla Teknopark’ta düzenlendi.

Şirketin kurulumuyla, bal ve apiterapik ürünler alanında Ar-Ge ve Ür-Ge çalışmaları yapılarak ürünlerin katma değeri artırılacak. Proje kapsamında kurulacak işleme tesisi bölgede bal ve apiterapik ürün üreten işletmelere de markalaşma konusunda rol model olacak.

Toplam 11.327.500,00 TL bütçeli Güdümlü Proje’nin 8.050.000,00 TL’si GEKA tarafından desteklenerek tamamlanacak.

Proje Ar-Ge ve Ür-Ge çalışmalarının yapılacağı inovasyon merkezi kurulumunu, ürünlerin işlenmesine yönelik işleme tesisinin hayata geçirilmesini ve sektörde faaliyet gösteren arıcılara arıcılık ve apiterapi eğitimleri verilerek donanımlarının artırılmasını içeriyor. 

Muğla’da  arıcılık sektörünün tanıtım, pazarlama ve markalaşma kapasitesinin geliştirilmesinin ve apiterapik ürün üretiminin GEKA’nın öncelikli konuları arasında olduğunu söyleyen Genel Sekreter Özgür Akdoğan proje hakkında yaptığı açıklamada; “Genel Sekreter Özgür Akdoğan proje hakkında yaptığı açıklamada; “Arıcıların, sektörün ihtiyaç duyduğu standart ve kalitede apiterapik arı ürünleri üretmelerinin sağlanması ve apiterapik ürünlerin işlenerek pazarlanması amacıyla Muğla’da Apiterapi İşleme Tesisi kurulacak. Projenin bir diğer ayağı ise uluslararası ölçekte bal üretiminin yanında arı sütü, polen, propolis gibi yüksek katma değere sahip apiterapik ürünlerin Ar-Ge çalışmalarının yapılacağı Muğla Teknokent A.Ş bünyesinde kurulan Apiterapi İnovasyon Merkezi. Projenin sürdürülebilir bir şekilde faaliyete geçmesini sağlayacak ApiMuğla Anonim Şirketinin kurulumu için bugün proje paydaşlarımız önemli bir adım atarak sözleşme imzaladı. Muğla’mıza ve Güney Ege’mize hayırlı olmasını dilerim” dedi.

GEKA Genel Sekreteri Özgür Akdoğan sözlerine şu şekilde devam etti; “Güdümlü Proje kapsamında apiterapik ürünlerin üretilmesi, uygun koşullarda saklanmasına yönelik sektördeki arıcılara yönelik düzenlenen eğitimler de Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüz işbirliği ile gerçekleştirildi. Muğla’da konuyla ilgili tüm kurum ve kuruluşların güç birliği yaptığı bu projenin ülkemiz için örnek bir uygulama olacağını düşünüyorum.” dedi.

Apiterapik arıcılık ürünleri işleme, paketleme ve uygulama merkezi kurularak arıcılık sektörünün tanıtım, pazarlama ve markalaşma kapasitesini geliştirmeyi hedefleyen “Apiterapik Arıcılık Ürünleri Ar-Ge İnovasyon ve İşleme Merkezi Güdümlü Projesi” Muğla’da birçok kurum ve kuruluşu bir araya getiren yapısıyla da örnek bir proje olma niteliği taşıyor.

Muğla Ticaret ve Sanayi Odasının koordinasyonunda yürütülecek projede Muğla Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı, Muğla’ya Hizmet Vakfı, Muğla Teknopark A.Ş., Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği( MAYBİR), Muğla Ticaret Borsası, Marmaris Ticaret Odası, Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası, Milas Ticaret ve Sanayi Odası ve Bodrum Ticaret Odası proje ortağı olarak yer alıyor.

Apiterapik Arıcılık Ürünleri Ar-Ge İnovasyon ve İşleme Merkezi Güdümlü Projesi’nde Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Muğla Tarım ve Orman Müdürlüğü, Muğla Sağlık Müdürlüğü, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği, Muğla Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Köy-Koop Muğla Birliği ise Proje'nin iştirakçi kurumları. 

 

 

 

  • Her Hakkı Saklıdır © 2020 |
  • geka.gov.tr