KÜLTÜR VE TURİZM BAKANI MEHMET NURİ ERSOY’DAN BÖLGEMİZDEKİ ANTİK KENTLERE VE TURİZM PROJELERİMİZE ZİYARET.

Kültür ve Turizm Bakanımız Mehmet Nuri Ersoy, Aydın, Denizli ve Muğla’da turizm temsilcileriyle bir araya gelerek sektöre yönelik önemli açıklamalar yaparken, Ajansımızın da destek verdiği projelerin yürütüldüğü Stratonikeia, Tralleis ve Laodikeia Antik Kentlerini ziyaret ederek çalışmaları yakından inceledi. 

 

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy 26 Mart 2019 tarihinde Muğla Valimiz Esengül Civelek’in eşliğinde Ajansımızın da 2 projeye destek verdiği Yatağan'da bulunan 3500 yıllık tarihe sahip Stratonikeia Antik Kenti’ni ziyaret etti. Ajansımızın proje desteğiyle tekrar ayağa kaldırılan ve tamamlanan “Stratonikeia Beylikler Dönemi Selçuk Hamamı”nı yakından gören Bakan Ersoy, 2018 Mali Destek Programımızda desteklenmeye hak kazanan ve çalışmaları halen devam eden “Stratonikeia Tiyatrosu Düzenleme ve Cavea İle Orkestranın Restorasyon Projesi”ni de yakından inceledi. Bakan Ersoy, “Stratonikeia'da kazı çalışmalarını on iki aya yayıyoruz. İkinci bir Efes bölgesi olma potansiyeliyle bu tarihi varlığımız, Yatağan bölgesinin turizm konusundaki kaderini etkileyecek ölçüde öneme sahip. Bir kaç yıl içinde bu bölgeyi yoğun ziyaretçi çekecek hale getireceğiz “ dedi.

Ziyaretlerinin 2. günü olan 27 Mart tarihini Aydın iline ayıran Kültür Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve beraberindeki heyet öncelikle Didim’de turizm sektör temsilcileriyle bir araya gelerek sektöre yönelik açıklamalarda bulundu.  

Toplantıda konuşan Bakan Ersoy, Türkiye’ye nitelikli turisti çekme noktasında çalıştıklarını ifade ederek; “Yeni turizm anlayışımızda nicelikli turist kadar nitelikli turisti de önemsiyoruz, konaklama dışı harcaması yüksek gelir grubu turisti Türkiye’ye çekmeyi hedefliyoruz. Bu tarz yatırımlarının yapılabileceği, müsait olan bir bölge Didim. Kıyıları çok güzel, kumsalları çok güzel, kıyının gerisindeki alanlarda çok güzel. Bunlarla ilgili çalışmayı başlattık. Öncelikli hedefimiz burada 12 ay turizm yapmak. Bununla ilgili golf başta olmak üzere, spor alanları, termal alanlar, bu tarz yerleri hayata geçireceğiz. Didim’in bizim için ayrı bir önemi var” dedi.

Didim’deki incelemelerinin ardından Aydın Valimiz Yavuz Selim Köşger eşliğinde Efeler ilçesine geçen Bakan Ersoy, burada Tralleis Antik Kenti’nde incelemelerde bulundu. Tralleis’te Ajansımızın proje desteği verdiği “Gymnasium ve Hamam Yapısı Restorasyon Projesi” ile ilgili Aydın Valimiz Yavuz Selim Köşger ve kazı başkanı Prof. Dr. Nurettin Öztürk’ten bilgi aldı. Bakan Ersoy, burada yaptığı konuşmada Tralleis Antik Kenti’nin geniş bir alana sahip olduğunu işaret ederek, “Tralleis 12 aylık kazı alanı programına dâhil edilecek. Önümüzdeki yıl 40 projeyi programa dâhil etmek istiyoruz. Bu projelerden birisi de Tralleis olacak. Bende gelip Tralleis’i yerinde görmek istedim. Bunlar büyük kazı bölgeleri, gişeli ziyaretçi sınıfına alabilmemiz için daha da hızlandırmamız lazım.” dedi.

Tralleis’te çıkarılan ve yurt dışına kaçırılarak Kopenhag Müzesi’nde sergilenen tarihteki ilk notanın geri getirilme sürecinin takip edildiğini söyleyen Bakan Ersoy, Buradan Kuşadası’na geçerek "Turizm Sektör Temsilcileri" ile bir toplantı gerçekleştirdi ve Kuşadası’ndaki tarihi Kervansaray Bölgesini ziyaret etti.

Kültür Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, 27 Mart tarihinde Aydın’dan Denizli’ye geçerek Pamukkale ‘de turizm sektörü ve STK temsilcileri ile bir toplantı gerçekleştirdi. Buradaki programında Denizli Valimiz ve GEKA Yönetim Kurulu Başkanımız Hasan Karahan eşlik ederken Denizli’nin önde gelen protokol üyeleri de Bakan Ersoy’a eşlik etti.

Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Mehmet Nuri Ersoy, Pamukkale'nin sadece Denizli'nin değil, Türkiye'nin en önemli turizm yüzlerinden biri olduğuna işaret ederek, Bakanlık olarak öncelikli görevlerinin, Pamukkale ile Denizli'nin turizmdeki değerlerini artırmak olduğunu ifade etti. Pamukkale'yi daha fazla ön plana çıkaracaklarını aktaran Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Mehmet Nuri Ersoy, bunun sadece Pamukkale ile sınırlı kalmayacağını, Denizli'yi diğer turistik özellikleriyle de ön plana çıkan, turizmde geliri en yüksek olan şehirlerden biri haline getireceklerini sözlerine ekledi.

Denizli ziyaretinin ikinci gününde Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Mehmet Nuri Ersoy ilk olarak 1500 metre hat uzunluğu ile Ege Bölgesinin en uzun teleferiği olan Denizli Teleferik ile 1400 m yükseklikteki Bağbaşı Yaylası’na çıktı. Buradaki ziyaretinde, GEKA’nın alternatif turizmin geliştirilmesi kapsamında destek verdiği ve Denizli Büyükşehir Belediyesinin yürüttüğü Bağbaşı Yaylası’nda çadırlı ve bungalovlu kamp alanları, günübirlik kullanım alanları, yöresel ürün sergi ve satış yerlerinden oluşan projeyi gezdi.

Bakan Ersoy, Teleferik ve Bağbaşı yaylası gezisinden sonra Hıristiyan âlemi için çok önemli sayılan ve İncil’de adı geçen 7 kutsal kiliseden biri olarak kabul edilen kutsal kilisenin bulunduğu aynı zamanda UNESCO Dünya Doğal ve Kültürel Mirası Geçici Listesinde yer alan Laodikeia Antik Kenti’ne geçti. Ajansımızın da kazı çalışmalarına “Dünya Mirası Laodikeia Uyanıyor” ve Laodikeia Batı Tiyatrosu Sizi Çağırıyor  başlıklı iki proje ile destek verdiği antik kentte, Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Mehmet Nuri Ersoy’a Laodikeia Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek devam eden kazılar ve projeler hakkında bilgi verdi.

Burada gazetecilere açıklamalarda bulunan Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Mehmet Nuri Ersoy, antik kentteki çalışmaların hızlı ilerlediğini, bakanlık olarak gereken özeni göstereceklerini belirterek, yapılan çalışmalardan memnun olduğunu ifade etti. Laodikeia Antik Kenti'ndeki kazı çalışmalarına değinen Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Mehmet Nuri Ersoy şunları söyledi; "Kazıları biraz daha hızlandırıp, 4-5 yıl içerisinde inşallah Efes standardında marka antik şehir yaratabiliriz, diye düşünüyorum. Görülebilecek ve ziyaret edilebilecek yerler arttıkça yurt dışından aldıkları yabancı ziyaretçi sayılarında da artış oluyor. O açıdan başarılı bir uygulama Laodikeia. Bizde katkı vermeye devam edeceğiz." dedi.

  • Her Hakkı Saklıdır © 2020 |
  • geka.gov.tr