KIRSAL KALKINMADA KOOPERATİFÇİLİK PANELİ’Nİ, 10. YÖREX FUARI’NDA GERÇEKLEŞTİRDİK.

Ajansımız, 23-27 Ekim 2019 tarihlerinde düzenlenen 10. YÖREX Fuarı’nda Aydın, Denizli ve Muğla illerinin yöresel ürünlerinin tanıtımı için stant alanı tahsis ederken “Kırsal Kalkınmada Kooperatifçilik” paneli de düzenledi.

“Yöresel Ürünlerin Ticarileştirilmesi” konusunda Kalkınma Ajansları eşleştirmeleri grubunda yer alan GEKA tarafından “Kırsal Kalkınmada Kooperatifçilik” üzerine 26 Ekim tarihinde saat 14:00’da bir panel gerçekleştirildi.

GEKA Ekonomik Araştırmalar ve Planlama Birimi Uzmanı Emrah Çelik, panelin moderatörlüğünü üstlenirken, “Güney Ege Bölgesinde Üretim Odaklı Kooperatiflerin Mevcut Durumu ve Gelişme Stratejileri” çalışması ile ilgili detaylı bilgiler içeren bir sunum gerçekleştirdi. Çelik, yaptığı sunumun GEKA tarafından; Türkiye’de, il/ilçe düzeyinde kooperatiflere yönelik gerçekleştirilen örnek bir mevcut durum analizi ve strateji çalışması niteliğinde olduğunu ve kapsamlı bir anket uygulamasının yanı sıra kooperatif yöneticileri ile yapılan yüz yüze görüşmelerin sonuçlarını da içerdiğini belirtti.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aylın Çiğdem KÖNE, Dünya’da ve Türkiye’de kooperatifçilik modeli ve uygulamaları ile kooperatifçiliğin sosyal ekonomi ve sürdürülebilir kalkınma kavramları ile ilişkisi hakkında bilgiler içeren sunum yaptı.

Buldan Alandız Tarımsal Kalkınma Kooperatifi adına bir sunum gerçekleştiren Feryal Araç, GEKA’nın 2018 yılında yürüttüğü “Kooperatif ve Birliklerin Güçlendirilmesi Mali Destek Programı kapsamında desteklenen “Alandız Kestanecilik İşleme ve Paketleme Sürecinin Geliştirilmesi Projesi” hakkında bilgiler içeren sunum yaptı. Araç, projenin kırsal kalkınmaya örnek olabilecek başarılı projeler arasında yer aldığını ve GEKA’nın üretim odaklı Kooperatif ve Birliklerin rekabetçi bir yapıya kavuşturularak bölge ekonomisine olan katkılarının arttırılmasına da hizmet ettiğinin altını çizdi. Feryal Araç, Buldan Alandız Tarımsal Kooperatifi’nin kuruluş aşaması, faaliyetleri ve yürüttüğü projeler hakkında da detaylı bilgi verdi.

Kuşadası Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi’nden (KUŞAKK) Kuşadası Belediyesi emekli Başkan Yardımcısı Dr. Ayşe Şerifoğlu, KUŞAKK’ın faaliyetleri, kuruluş aşaması ve GEKA’dan destek alarak yürüttükleri “Kuşaktan Kuşağa Geleneksel El Sanatları” projesi hakkında bilgi verdi. Projeyle ürettiği ürünleri pazarlama olanağına sahip olmayan kadınları bir araya getirerek kadınlara istihdam olanağı sağladıklarını, ayrıca Kuşadası’na has el sanatlarını geliştirerek özgün turistik ve hediyelik yöresel ürünlerle ilçenin tanıtımını yaptıklarının altını çizdi. Ayşe Şerifoğlu, Kuşadası Belediyesi’nin ilçenin doğal, tarihi ve kültürel değerlerinin korunarak kullanılmasına yönelik olarak Ajansımız desteğiyle gerçekleştirdiği projeler hakkında da bilgi verdi.

Son olarak Fethiye ve Seydikemer Süt Üreticileri Birliği Başkanı Turgut Tokmak, Birliğin faaliyetleri ile “2018 Yılı Kooperatif ve Birliklerin Güçlendirilmesi Mali Destek Programı” kapsamında Ajansımız desteği ile gerçekleştirilen “Fethiye ve Seydikemer'de Çiğ Süt Kalitesini Artırarak Pazarlama İmkanlarının Geliştirilmesi ve Kapasite Artırımı” projesi hakkında bilgiler içeren sunum yaptı. Turgut Tokmak, yaptığı sunumda Türkiye’de ve dünyada son 30-40 sene içinde kooperatifçilik uygulamaları ve geldiği aşamalar hakkında bilgi verdi.

İzleyiciler tarafından oldukça ilgiyle karşılanan sunumlardan sonra panelistler, özellikle Türkiye’nin dört bir yanından gelen kadın kooperatiflerinin temsilcilerinin sorularını yanıtlayarak gerçekleştirdikleri başarılı projeler ve kooperatifçilik uygulamaları hakkında bilgi verdiler.

 

 

  • Her Hakkı Saklıdır © 2020 |
  • geka.gov.tr