ENERJİ VERİMLİLİĞİ GEKA DESTEĞİYLE HAYAT BULUYOR.

Ajansımızın 2014 yılında yürüttüğü Çevre Mali Destek Programı kapsamında desteklediği, Söktaş Dokuma Ticaret Anonim Şirketi tarafından yürütülen “Endüstriyel Tekstilde Yenilikçi Çevre Yaklaşımları” projesi, üretimde enerji verimliliği sağlıyor.  

1971 yılından beri pamuklu - pamuk karışımlı kumaş tasarımı ve üretiminde dünya çapında söz sahibi olan,  yine dünyaca ünlü birçok moda devinin ve markanın başarısında da rol oynayan SÖKTAŞ, GEKA’nın 2014 yılı Çevre Mali Destek Programı kapsamında destek verdiği “Endüstriyel Tekstilde Yenilikçi Çevre Yaklaşımları” projesi ile üretimde enerji verimliliği sağladı. Firma, üretimde sıcak hava ve sıcak su elde etmek için kullandığı yakıtlarda 600 ton/yıl kömür ve 47 bin metreküp/yıl doğalgaz kullanımını azaltan 2 yeni sistem ile fosil yakıt kullanımını azalttı ve üretim verimliliğinin gelişmesini sağladı. Proje ile firma, üretim sürecinde oluşan egzos gazı ve atıksudaki ısıyı, yenilikçi ve çevreci bir sistemle tekrar geri kazanmak suretiyle proseste kullandı. Bunun neticesinde yakıt miktarını yüzde on gibi ciddi bir oranda azalttı.

Ajansımız tarafından yüzde elli oranında desteklenen proje kapsamında Ramöz ve Yıkama makinelerine atıl enerjinin geri kazanımı amacıyla eşanjör sistemi kuruldu. Enerji maliyetlerinin düşürülmesine yönelik projenin yatırım maliyetini iki üç yıl içinde karşılaması bekleniyor. Ayrıca proje kapsamında sıcak su ve sıcak havayı takip edebilmek, hangi oranda ve ne sıcaklıkta geri kazanabildiğini tespit edebilmek amacıyla enerji takip sistemi yazılımı alındı ve gerçekleştirilen tasarruf oranları kaydedildi. Son olarak Enerji Yönetim Sistemi olan ISO 50001 belgelendirmesi ve kurulumu gerçekleştirildi.

GEKA’nın bölgede çevre kirliliğinin azaltılması, atıklardan yeni ürün ve enerji üretilmesi ve katma değerin arttırılması ile çevresel sürdürülebilirliği sağlamak amacıyla yürüttüğü Çevre Mali Destek Programı kapsamında proje yüzde elli oranında desteklenmişti. Proje, ülkemizin sanayisi için önemli bir konu olan enerji verimliliği ve atıl enerjinin geri kazanımı konusunda yatırım yapılması açısından diğer işletmelere de örnek olabilecek bir öneme sahip. Türkiye’nin cari açığının en büyük nedenlerinden olan enerji maliyetlerini düşürmek, önümüzdeki yılların da en önemli gündem maddelerinden birisi olacak.

 

  • Her Hakkı Saklıdır © 2020 |
  • geka.gov.tr