DENİZLİ TEKSTİL VE HAZIR GİYİM SEKTÖRÜNDE TEMİZ ÜRETİM VE ENERJİ VERİMLİLİĞİ PANELİ GEKA İŞBİRLİĞİYLE DÜZENLENDİ

2014 yılından bu yana tekstil sektöründe farkındalık yaratmak ve dönüşümü hızlandırma amacıyla düzenlenen konferansların beşincisi “Denizli Tekstil ve Hazır Giyim Sektöründe Temiz Üretim ve Enerji Verimliliği Paneli” Denizli Valiliği, Denizli Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Denizli Ticaret Odası, Denizli Sanayi Odası, Denizli İhracatçılar Birliği, Denizli Tekstil ve Giyim Sanayicileri Derneği, Denizli Organize Sanayi Bölgesi ile Güney Ege Kalkınma Ajansı işbirliğiyle gerçekleştirildi.

Panel vesilesiyle tekstil sektörü yöneticileri ve iş adamları, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, tasarımcılar ve AR-GE uzmanları temiz üretim ve enerji verimliliği hakkında fikir alışverişinde bulunmak üzere bir araya geldi. Denizli Organize Sanayi Bölgesi Konferans Salonu’nda gerçekleşen panele GEKA Genel Sekreter Vekili Özgür Akdoğan, Denizli Organize Sanayi Bölgesi Müdürü Ahmet Taş ve Denizli Tekstil ve Giyim Sanayicileri Derneği (DETGİS) Başkanı Mustafa Koltuksuz da katıldı.

Açılışta konuşma yapan Güney Ege Kalkınma Ajansı Genel Sekreter Vekili Özgür Akdoğan bölgenin lokomotif sektörlerinden tekstil sektörünün sürdürülebilirliğinin sağlanabilmesi için temiz üretim ile enerjinin verimli kullanımın vazgeçilmez olduğunu belirtti. GEKA işbirliğinde gerçekleşen organizasyona teşrif eden tüm katılımcılara teşekkür etti ve konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Gelecekteki ortak çalışmalarımızın başlangıcı niteliğindeki bu panel birlikte yürünecek bir yolun başı. Sanayicilerimizle, Organize Sanayi Bölgemizle ve diğer paydaşlarımızla hareket etmeyi ve bu yolun sonunda örnek teşkil edecek uygulamaları hayata geçirmeyi hedefliyoruz.”

Denizli Enerji Verimliliği Derneği Genel Sekreteri Mustafa Güner moderatörlüğündeki panele WWF Türkiye Doğal Hayatı Koruma Vakfı Genel Müdürü Aslı Pasinli, Bursa Enerji Verimliliği Derneği Genel Sekreteri Doç. Dr. Ziya Söğüt ile Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Enerji Verimliliği Merkezi Müdürü Canpolat Çakal konuşmacı olarak iştirak etti.

Türkiye Doğal Hayatı Koruma Vakfı Genel Müdürü Aslı Pasinli Dünya Su Günü’nde Denizli’de olmaktan ve temiz üretimi hakkında fikir alış verişinde bulunmaktan duyduğu memnuniyeti ifade etti. “Sürdürülebilirlik ve çevreye uyumluluk tüm Dünya’da her geçen gün daha önemli oluyor ve artık pek çok uluslararası markanın alımlarında tercih sebebi haline geliyor. Alıcıları başka ülkelere kaptırmamak için şimdiden aksiyon alınmalı” dedi. Ayrıca, Büyük Menderes Havzası’na ilişkin yıllardır çalışmakta olduklarını belirten Pasinli temiz üretim ve enerji verimliliği aracıyla Havza’nın da korunmasına katkı saylayabilecek faaliyetlere ilişkin Güney Ege Kalkınma Ajansı işbirliğinde çalışmalar yürütülmesinin planlandığını müjdeledi.

Bursa Enerji Verimliliği Derneği Genel Sekreteri Doç. Dr. Ziya Söğüt ise enerji verimliliğinin hem bireyleri hem de uluslararası ekonomiyi etkilemesi sebebiyle önem arz eden bir konu olduğunu belirtti. Tekstil sektörünün enerji verimliliği açısından iyileştirmeye en açık sektörlerin arasında yer aldığını belirten Söğüt, “Sürdürülebilir kalkınma kimlik değiştirdi. Küresel ısınma ve iklim değişikliği kaynaklı problemlerin çözümü fosil kaynakların kullanımının azaltılmasından geçiyor. Bunun yolu enerji verimliliği, bunun yolu farkındalık oluşturmak ” dedi.

Ayrıca panelde Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Enerji Verimliliği Merkezi Müdürü Canpolat Çakal, merkezlerindeki iyi uygulama ve tecrübeleri paylaştı. 6 firmadan oluşan Bursa’daki tekstil kümesinde verimli enerji kullanımına yönelik gerçekleştirilen faaliyetler sayesinde %25 enerji kazancı sağladıklarını ve yatırımın kendisini 1,5 yıl içinde kompanse ettiği örneğini verdi. Uluslararası rekabetçiliğin sağlanabilmesi için birim maliyetin azaltılması gerektiğini ve bunun da enerji verimliliği ile mümkün olabileceğini belirten Çakal “Enerji verimliliği bir kültürdür. Ancak tüm katmanlarca sahiplenilerek başarıya ulaşılabilir” dedi.

  • Her Hakkı Saklıdır © 2020 |
  • geka.gov.tr