26 PROJE, 30 MİLYON LİRALIK YATIRIM MUĞLA’NIN EKONOMİSİNE GÜÇ KATACAK

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Muğla’da GEKA desteğiyle hayata geçirilen ve toplam yatırım tutarı 30 milyon liranın üzerinde olan 26 projenin açılışını yaptı. Sanayiden tarıma, kırsal kalkınmadan turizme kadar birçok alanı ilgilendiren projelere değinen Varank, "Bu projeler; ilimizin üreticilerine, turizmcilerine, kadınlarına ve gençlerine hizmet ederek Muğla'nın ekonomisine güç katacak." dedi.

Bakan Varank, Muğla'da Güney Ege Kalkınma Ajansı'nın (GEKA) desteğiyle hayata geçirilen projelerin açılışını yaptı. Kamu, akademi ve özel sektörden kurum ve kuruluşların öncülüğünde yürütülen projelerin ilin gelişip kalkınmasına büyük katkı sunacağını kaydeden Varank, şunları söyledi:

BÖLGESEL KALKINMA: Ülkemizin her bölgesinin, her şehrinin, bu büyüme ve ilerlemeden azami ölçüde faydalanması gerekiyor. Bu sebeple, “Bölgesel Kalkınma” yaklaşımını temel politika alanlarından biri olarak belirledik.

81 İL: Bakanlığımız himayesinde yürütülen bölgesel kalkınma politikaları ile şehirlerimizin potansiyelini harekete geçirecek ve rekabet güçlerini artıracak işlere imza atıyoruz. 81 ilimizin tamamında kapsamlı destek programları uyguluyor, etkili yatırımlar yapıyoruz.

15 MİLYAR TL DESTEK: Bugüne kadar 26 kalkınma ajansımız vasıtasıyla kamu, sivil toplum ve özel sektörden gelen 24 binden fazla projeye, 15 milyar liranın üzerinde destek sağladık. Elbette Muğla da bu desteklerden istifade etti, etmeye de devam ediyor.

26 PROJE: Güney Ege Kalkınma Ajansı destekleriyle Muğla’da hayata geçen tam 26 projenin resmi açılışını gerçekleştiriyoruz. Sanayiden tarıma, kırsal kalkınmadan turizme kadar birçok alanı ilgilendiren bu projelerin yatırım tutarı 30 milyon liranın üzerinde... Her biri birbirinden değerli bu projeler, ilimizin üreticilerine, turizmcilerine, kadınlarına ve gençlerine hizmet ederek Muğla’nın ekonomisine güç katacak.

KAZI VE RESTORASYONA DESTEK: Knidos, Stratonikeia ve Lagina antik kentlerinin kazı ve restorasyon çalışmalarını destekleyerek buraları ayağa kaldırdık. Böylece, hem bu paha biçilemez kültür varlıklarının gelecek kuşaklara aktarılmasını sağladık hem de onları turizme kazandırdık.

CITIZEN PROJESİ: Yine Muğla’nın turizmine yönelik olarak desteklediğimiz bir diğer proje de CITIZEN Projesi. Muğla Büyükşehir Belediyesinin faydalanıcısı olduğu bu projeyle mobil teknolojileri il turizminin hizmetine sunduk. Proje kapsamında geliştirilen uygulamalarla Muğla’nın kültür ve turizm varlıklarının etkin bir şekilde tanıtımının yapılmasını sağlıyoruz.

TARIM VE HAYVANCILIK:  “Organik Üretime Değen Kadın Eli” projesi ile Ula ilçemizde bir süt ürünleri üretim tesisi kuruyoruz. Yoğurt, kaşar, tereyağı gibi süt ürünlerinin kadınlar tarafından üretilmesini sağlayarak ciddi bir katma değer oluşturacağız. Bu proje ile yirmi kadının tesis bünyesinde, yüz elli kadının da süt tedarik süreçlerinde aktif olarak çalışmasına imkân sağlayacağız.

ÜRETİMDE YAPISAL DÖNÜŞÜM: Kritik teknolojilerin ülkemizde üretilmesini sağlamak üzere başlattığımız “Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi” programında önemli bir adımı daha geride bıraktık. “Üretimde Yapısal Dönüşüm” çağrımızın değerlendirme sürecini tamamladık. Yapılan titiz incelemeler neticesinde, toplam büyüklüğü 2 milyar 700 milyon lira olan 21 projeyi destekleme kararı aldık.

MAKİNE SEKTÖRÜ: Makine sektörünün öncülük ettiği bu projelerle CNC işleme tezgâhlarından sınai robotlara, enjeksiyon makinalarından çelikten sürgülü valflara kadar birçok kritik ürün ve teknolojiye yönelik yatırımlar yapılacak. Yerli ve milli imkanlarla yapılacak üretimler neticesinde dışa bağımlılık önemli ölçüde azalacak ve cari açığın azalmasına 16 milyar 500 milyon liralık katkı sağlanacak.

Programa, Muğla Valisi Orhan Tavlı, AK Parti Muğla Milletvekilleri Mehmet Yavuz Demir ile Yelda Erol Gökcan, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ve GEKA Genel Sekreteri Özgür Akdoğan ile Muğla’daki kamu, kurum ve kuruluşlar ile özel sektör temsilcileri katıldı.

Açılışın ardından Muğla’daki çeşitli kurum ve kuruluşları ziyaret eden Bakan Varank, Yatağan’daki Stratonikeia Antik Kenti’ni ziyaret ederek, Güney Ege Kalkınma Ajansı’nın  desteğiyle yürütülen başarılı projeleri yerinde inceledi ve projeler hakkında GEKA Genel Sekreteri Özgür Akdoğan ile kazı başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt’ten bilgi aldı.

Kaynak: Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı İnternet Sitesi, https://www.sanayi.gov.tr/medya/haber/26-proje-30-milyon-liralik-yatirim   

Açılış Yayın Linki: https://www.youtube.com/watch?v=042TZf1ZJ-M

Tanıtım Filmi Linki: https://www.youtube.com/watch?v=lCanvJ-mbd8&t=3s

 

 

 

  • Her Hakkı Saklıdır © 2020 |
  • geka.gov.tr